Blogin lähtökohdat:

Blogin tarkoituksena on saada uusia näkökulmia vaikeaan asiaan kertomalla perheemme tarina pala palalta ja muistelemalla matkan varrelta mieleen jääneitä tunteita. Toivottavasti tämä käy myös vertaistueksi muille Vanhemmille ja Nuorille, lukijoiden yhteydenotot ja kommentit ovat siis toivottuja!
Satunnaisesti blogiin eksyneen lukijan kannattaa taustaksi lukea myös blogin avauspostaus, jotta saisi paremmin "juonesta kiinni".

Neljännen kevään kääntyessä syksyksi jatkan tuokiokuvilla "lapsestaan osittain luopuneen" äidin elämästä.

torstai 12. maaliskuuta 2015

Toiseksi viimeinen kerta Voikukkia-ryhmää...




... toissapäivänä herätti jo haikeuden tunteen. Kun on säännöllisesti avautunut akuuteista ongelmista muille, tulee väkisinkin mieleen, kuinka selviän tästä eteenpäin, kun tapaamiset loppuvat?

 Yhteensattumien summana ryhmämme oli tällä kertaa kutistunut vain minuun ja ohjaajiin, mutta kävimme silti osan päivän suunnitellusta ohjelmasta läpi. Teemana oli Selviytymisen voimavarat, joita käsittelimme israelilaisen kriisiterapeutti Ofra Ayalonin luoman Basic Ph- mallin avulla. Mallissa yhdistetään eri psykologisten koulukuntien teorioita kokonaisvaltaiseksi selviytymismalliksi, jossa on kuusi erilaista ulottuvuutta. Nämä ulottuvuudet kuvaavat erilaisia tapoja joiden avulla/kautta henkilö lähtökohtaisesti käsittelee kriisejään. Ja vaikka jokainen varmaan tunnistaa oman pääasiallisen kategoriansa, olemme kuitenkin eri ulottuvuuksista koostuvien osatekijöiden summia.

  Parantavat tekijät eli Basic Ph:  Elämänfilosofiset keinot (Belief system) Tunteet (Affect) Sosiaaliset keinot (Social support) Mielikuvat (Imagination) Ajatukset (Cognition) Fyysiset keinot (Physical)

 Ja vielä lyhyesti jokaisen ulottuvuuden sisältöä:

B- uskomukset, arvot, filosofia, uskonto ja elämänkatsomus
A- vapaa tunteiden ilmaisu itkien, nauraen ja/tai esim. taiteiden avulla
S- sosiaalinen vuorovaikutus läheisten, ryhmien, vertaistuen jne. kanssa/avulla
I- mielikuvat, intuitio, luovuus, unet
C- tiedonhaku, ongelmanratkaisukeinojen tärkeysjärjestys, sisäisen puheen kuunteleminen/käsitteleminen
Ph- liikunta, rentoutuminen, syöminen,nukkuminen

Hupsista, taisin langeta innostukseni kuoppaan, toivottavasti edes joku teistä lukijoista saa edellä kertomastani kimmokkeen pohtia itseään!

t. BSC-ihminen, joka väsyneenä tinkii ensimmäiseksi liikunnasta ja syö epäterveellisesti... *häpeiliö*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti